• {blog-img}
Terug naar overzicht

Interessante bijscholingen

Er zijn veel ontwikkelingen rondom de zorg voor het zieke kind en het gezin. Er komen steeds meer bijscholingen en trainingen ter preventie. Een ontwikkeling die al gaande is en voor de toekomst steeds belangrijker gaat worden. Als kinderverpleegkundige werken we steeds meer preventief en gezondheidsbevorderend. We hebben enkele interessante bijscholingen op een rijtje gezet. Je leest het op deze pagina. 

 • {living-img}

  Training deel I en II 

  Via kinderverpleegkunde.nl kun jij je als kinderverpleegkundige aanmelden voor de training 'Basis & Bewustwording' (deel I). De training biedt veel kennis over de ontwikkelingen in de zorg van de afgelopen jaren, financieel inzicht van de noodzaak van effectief en doelmatig werken en je leert de visie ‘positieve gezondheid’ te integreren in het inventariseren van de zorg- en hulpbehoefte van het kind en het gezin. Na het volgen van deze training kun jij jezelf ambassadeur noemen van het kinderverpleegkundig vak en kun je de vervolgtraining 'Bouwen aan de toekomst volgen' (deel II). De data vind je in de jaaragenda.

 • {living-img}

  Het voorkomen van dwang en drang (restraint)

  In Nederland zijn er veel kinderen die in het ziekenhuis een erg vervelende ervaring op hebben gedaan ten aanzien van het uitvoeren van handelingen onder dwang en drang. Dit willen wij als kinderverpleegkundigen niet meer. Er zijn diverse methoden gericht op het comfort van het kind zodat een handeling als niet of minder belastend wordt ervaren.

   

 • {living-img}

  Comforttalk

  Bij comforttalk leer je door positief en ondersteunend taalgebruik de focus bij het kind te verleggen tijdens de medische handeling. Een cursus hiervoor gaat vaak samen met een cursus hypnose bij kinderen aangeboden door Stichting Hypnose voor Kinderen.   

 • {living-img}

  Hypnose voor kinderen

  Bezoek de site van Stichting hypnose voor kinderen voor meer informatie:
 • {living-img}

  Medische hypnose

  Bezoek de site van Praktijk voor medische hypnose voor meer informatie:
 • {living-img}

  Hypnose Haarlemmermeer

  Bezoek de site van Hypnose Haarlemmermeer voor meer informatie:
 • {living-img}

  Procedurele sedatie en/of analgesie

  Een vervelende ervaring kun je ook voorkomen door de inzet van medicamenteuze interventies. In de huidige tijd wordt vaak al wel verdovende crème gebruikt voor het toedienen van een punctie, maar daarnaast zijn er meerdere mogelijkheden zoals de PSA die ingezet kunnen worden. Hiervoor worden door diverse (academische) ziekenhuizen trainingen gegeven. Enkele veelvoorkomende voorbeelden van PSA technieken zijn: Midazolam en Lachgas. Check de volgende site voor meer informatie over PSA: 


   

 • {living-img}

  Kindercomfortzorg

  Hieronder valt de kinderpalliatieve zorgverlening, deze zorg wordt ingezet aan kinderen die een levensduurverkortende of levensbedreigende aandoening hebben. Het is voor het kind en het gezin enorm belangrijk dat zij vanaf het moment dat de diagnose gesteld is tot aan het moment van overlijden de best mogelijke zorg krijgen zodat het kind zo lang mogelijk comfortabel blijft. Door het Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg worden jaarlijks trainingen aangeboden aan professionals rondom de zorg voor het zieke kind. Ook kun je op de site van het kenniscentrum heel veel bruikbare informatie vinden ten aanzien van palliatieve zorg rondom het kind en het gezin.

 • {living-img}

  Training canule - thuisbeademing bij kinderen

  Wanneer je als kinderverpleegkundige in de thuissituatie in aanraking komt met kinderen die een canule hebben en/of die beademend worden is het belangrijk dat jij een training hiervoor volgt waarin je bekwaam wordt verklaard. Deze trainingen kun je volgen bij één van de vier Centra voor Thuisbeademing in Nederland (CTB). Deze centra voor thuisbeademing zijn te vinden in: UMC Utrecht, Academisch Ziekenhuis Maastricht, Universtair Medisch Centrum Groningen, Erasmus MC en Sophia kinderziekenhuis Rotterdam (heeft tevens een speciaal centrum voor kinderen).

   

 • {living-img}

  SK jeugd

  Bezoek de site van SK jeugd voor meer informatie: 
 • {living-img}

  Landelijke vakgroep aandachtsfunctionarissen kindermishandeling

  Er zijn ook trainingen speciaal voor aandachtsvelders kindermishandeling: 
 • {living-img}

  Veilig thuis

  En daarnaast worden er diverse trainingen aangeboden via Veilig Thuis:

Zelf nog een mooie aanvulling op deze pagina?